Sidor

lördag 13 april 2013

Fotografera barn: skapa en lugn bakgrund

Knappt hade ungen kommit ut ur magen, förrän min sedan nio månader försvunna lust att fotografera kom tillbaka. Att fotografera sina barn är roligt och innan de lärt sig gå är det dessutom väldigt enkelt ;-) Jag tänkte dela med mig av lite fototips. Inget avancerat, utan sådant man kan använda sig av till vardags.

IMG_7794redminsk

Jag tänkte att vi börjar prata om bakgrunden. Den är nog så viktig. En stillsam bakgrund gör att motivet - barnet - blir i tydligt fokus. Jag tänkte visa hur jag gjort bakgrunden till bilden ovan. Det är nämligen inget avancerat alls:

En grön pläd över sänggaveln.

Prova gärna med olika tyger och färger. Ett vitt lakan blir t ex alltid fint. Tänk på att inte lägga barnet för nära sänggaveln, för då kommer eventuella skrynklor och annat i tyget att synas. Vill du att bakgrunden ska vara än mer ofokuserad (suddigare) kan du fotografera med kort skärpedjup (jag hade f/5). Fokusera på ögonen så blir de skarpa. I en sådan här bild är nämligen barnets ögon det som betraktaren kommer att se i första hand. Om du har en enklare kamera kan det finnas t ex en porträttinställning (brukar se ut som silhuetten av ett huvud) du kan använda dig av istället.

Såhär ser det ut bakom kulisserna:

IMG_7772