Sidor

måndag 11 mars 2013

Kreativt skrivande :: 8 sätt att börja skriva när man fastnat ::

Oavsett om du skriver tidningsartiklar eller noveller för byrålådan, vågar jag mig på att gissa att du kört fast någon gång. Suttit där utan att orden har kommit. Kanske har du skrivit mer förr om åren och skulle vilja hitta tillbaka till ett annat skrivande än handlarlistor och mötestider i almanackan. Men hur kommer man igång? Här delar jag med mig av några tips:

IMG_7576

1. Skriv listor. Det är enkelt, kravfritt, och roligt. De är roliga eftersom du gör dem roliga. Du kan skriva listor över dina favoriträtter, dagliga vanor och ovanor, filmer du har sett - eller vilka tio saker du skulle göra om du var en superhjälte, vilka romankaraktärer du skulle vilja bjuda på fika och vad du har gömt i garderoben.

2. Klipp ut en bild från en tidning och klistra på ett papper. Skriv om vad som händer, eller vad som hände, eller kanske vad som kommer att hända. Tänk inte för mycket - skriv ner de tankar som kommer. Ingen kommer ändå att läsa, utan du skriver för att få igång skrivandet.

3. Beskriv något. Det kan vara en person, en händelse, en plats, din lunch. Använd dina sinnen, men bestäm dig för att fokusera på bara ett och skriv ner allt du kommer på som beskriver personen/händelsen/vad du nu har valt. T ex om du valde smaksinnet och beskriver en fest du varit på, berätta då om festen genom att fokusera på smaker.

4. Skriv ett brev. Välj ut en vän, släkting eller någon du hittar på nätet och skriv ett brev om din dag, dina tankar eller något särskilt ämne du tänker på.

IMG_7575

5. Välj ett tema. Det kan vara vad som helst. Om det är svårt att välja, ta fram en dagstidning och skriv om det ämne som första rubriken handlar om. Eller välj något klassiskt, som kärlek, sorg, svartsjuka eller vänskap. Sätt sedan en klocka på ringning efter 3 till 10 minuter. 10 är max, jag rekommenderar att du håller dig till 3-5 minuter . Skriv! Tänk inte på stavning, grammatik, formuleringar eller ens om någon skulle kunna förstå vad du skrivit. Låt tankarna flyta och skriv, skriv, skriv. Skriv som om det brann i knutarna och stanna inte förrän klockan ringer. Och då ska du sluta, direkt!

6. Skriv dagbok. Du kan välja den klassiska varianten, "I dag har jag ...", eller skriva djupare. Du kan också kombinera dagbok med något annat, t ex listor. Gör det till en daglig vana en period. Skriv bara några minuter om dagen, så att det inte blir en prestation av det.

IMG_7577

7. Fortsätt en mening. Ta den första - eller sista - meningen i en bok (gärna en du inte har läst) och fortsätt skriva. Skriv bara en sida, varken mer eller mindre..

8. Skriv en klassisk saga. Men bara med stödord eller som en mindmap. Från början till slut.

Har du några tips om hur man kommer igång med skrivandet? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! :-)


1 kommentar:

Anonym sa...

Two paramount manufacturers of sulk care for products are pulling several well-received brands from the exchange because they may contain traces of poultry antibiotics that are not approved in the U.S.

http://centrum-firm.com/katalog/pokaz/5992
http://promowanefirmy.pl/katalog/pokaz/4604
http://www.centrum-firm.com/category/telekomunikacja-i-internet-informatyka/cat/5
http://promowanefirmy.pl/katalog/auto-as-grzegorz-pospieszyski
http://www.biznesdlafirm.com/katalog/szukaj/cat/80/strona/15

http://centrum-firm.com/katalog/fort-robson---event-extreme
http://www.centrum-firm.com/katalog/pokaz/5364
http://biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/8121
http://www.biznesdlafirm.com/katalog/pokaz/4019
http://www.centrum-firm.com/katalog/pokaz/3687