Sidor

onsdag 30 januari 2013

Tryck en tröja

Med lite textilfärg får man en vanlig, enfärgad tröja att bli en ny favorit i garderoben. Just den här tröjan gjorde Nora när vi var på Biotopia. Det fanns färdiga mallar att välja bland och hon valde att göra ett harspår.

En mall gör man enkelt. Skriv ut eller rita upp en bild på vanligt papper. Lägg overheadplast (eller annan stadig plast) ovanpå och skär eller klipp ut de delar du vill ska vara i färg. Det kan underlätta om du först för över mönstret på plasten genom att rita med en vattenfast tuschpenna.

Lägg en tidning eller ett reklamblad inuti tröjan (för att förhindra att färgen går igenom). Lägg sedan plastmallen där du vill ha motivet och sätt fast den med lite tejp så att den ligger still. Dutta sedan på textilfärg, t ex med hjälp av en vanlig kökssvamp. När du är klar tar du försiktigt bort mallen och lägger tröjan att torka.

Oftast ska trycket strykas efter cirka ett dygn för att fixera färgen. Följ anvisningarna på burken/flaskan.

En tröja som Nora tyckte var tråkig och aldrig ville använda är numera en av favoriterna i garderoben :)

Textilfärg finns förstås i min butik, milly & molly.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Fint! Å, jag är jättesugen på att göra textiltryck. Vad bra att veta att du har färg i butiken! ps har inte glömt dina mönster, det har bara kommit så mycket emellan...

maria sa...

Ja, textiltryck är kul. Tänkte att jag och Nora ska ta och trycka varsitt plagg till bebisen snart (har två helvita som ligger och väntar) :-)